Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
-
Στατιστικά
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΓΛΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Facts Αγώνα
- Νοκ άουτ αναμέτρηση για τη φάση των “16” του Euro 2024. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και, αν χρειαστεί, η διαδικασία των πέναλτι.
- Ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει την Ελβετία στα προημιτελικά.
- Έξι φορές έχουν συναντηθεί Αγγλία και Σλοβακία και μόνο μία φορά δεν νίκησαν τα «τρία λιοντάρια» (5-1-0).
- Σε 41 παιχνίδια σε Euro η Αγγλία έχει ρεκόρ 16-15-10, με τέρματα 53-38.
- Στα νοκ άουτ των Euro η Αγγλία έχει σε 11 αγώνες ρεκόρ 4-5-2 και τέρματα 15-8.
- Η Αγγλία έχει επτά Under εδώ στα τελευταία εννέα ματς και τέσσερα N/G στα τελευταία πέντε.
- Μόλις ένα γκολ έχει πετύχει έως τώρα ο Χάρι Κέιν, ο οποίος έχει συνολικά πέντε σε Euro, κυνηγώντας τους Γουέιν Ρούνεϊ (6) και Άλαν Σίρερ (7).
- Η Σλοβακία τερμάτισε στην 3η θέση και στα δύο προηγούμενα Euro, τα μοναδικά στην ιστορία της. Προκρίθηκε μονάχα το 2016 με 4 βαθμούς, αποκλείστηκε το 2021 με 3 πόντους. Φέτος πέρασε ξανά με 4 βαθμούς. Πριν 8 χρόνια είχε αντιμετωπίσει τη Γερμανία στους «16», από την οποία έχασε 3-0.
- Τα 6/10 συνολικά ματς της Σλοβακίας σε φάση Euro έληξαν Over 2,5.
- Τον αγώνα ορίστηκε να διευθύνει ο Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ, που σφύριξε και τα Βέλγιο – Σλοβακία 0-1 (4 κίτρινες), Πολωνία – Αυστρία 1-3 (6 κίτρινες, 1 πέναλτι). Συνολικά τη φετινή σεζόν ο Τούρκος έχει διαιτητεύσει 28 ματς, δείχνοντας 145 κίτρινες κάρτες (5,17 κατά μέσο όρο), 12 κόκκινες (0,42 μ.ό.) και 13 πέναλτι (0,46 μ.ό.).
Δείτε τα προγνωστικά euro

Οκ, πήρε την πρόκριση στα νοκ άουτ και μάλιστα ως πρώτη. Επομένως, ο βασικός της στόχος στη φάση των ομίλων πραγματοποιήθηκε. Μόνο που η εικόνα της στα προγνωστικά ήταν κάκιστη. Έπαιξε με τρεις ομάδες που ήταν του χεριού της και νίκησε μόλις τη μία (1-2-0) και αυτή με 1-0 στην πρεμιέρα. Μετά τη Σερβία η Αγγλία έφερε ισοπαλίες με Δανία (1-1) και Σλοβενία (0-0). Με την τελευταία γνώριζε πως ακόμη και η ισοπαλία τής έδινε την πρωτιά και βολεύτηκε με αυτήν. Έπαιξε πολύ φοβικά και αυτό είναι ένα στοιχείο που τη χαρακτηρίζει στο τουρνουά. Δεν ρίσκαρε, δεν έβγαλε φάσεις, αλλά δεν δέχτηκε κιόλας.
Η Αγγλία έχει αρκετά θέματα στα πρώτα τρία παιχνίδια του Euro 2024, αλλά το μεγαλύτερο όλων είναι πως έχει τον χειρότερο προπονητή της διοργάνωσης σε θέμα διαχείρισης ρόστερ. Είναι εμφανές πως δεν ξέρει πώς να αξιοποιήσει τους παίκτες του. Ο πρώτος στη δημιουργία ευκαιριών είναι ο Αλεξάντερ-Άρνολντ και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ κάνει τα πάντα για να μην προσφέρει ο 25χρονος όσα μπορεί. Το τρικ με τον Τρίπιερ ως αριστερός μπακ δεν βγαίνει, ούτε η επιλογή του Φόντεν στα αριστερά της επίθεσης. Την ίδια ώρα ο Σάκα είναι σε κακή κατάσταση προς το παρόν και ο Κέιν δεν παίρνει τις πάσες που θα ήθελε. Κάπως έτσι τα «τρία λιοντάρια» έχουν σημειώσει μόλις δύο γκολ.
Εκτός από τη διαχείριση του ρόστερ, πάντως, ο Σάουθγκεϊτ έχει και ένα ακόμη θέμα. Δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα. Μετά την πρόκριση δήλωσε πως δεν καταλαβαίνει γιατί του ασκείται τόση κριτική, ενώ λίγο πριν, τα γιουχαρίσματα και τα ποτήρια από αρκετούς οπαδούς είχαν στόχο εκείνον. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη και το μόνο θετικό για τους Άγγλους είναι ότι πήγαν στο εύκολο ταμπλό. Το ματς με τους Σλοβάκους είναι του χεριού τους και αποτελεί μία ευκαιρία να βρει αυτή η ομάδα ποδοσφαιρική ταυτότητα και αυτοπεποίθηση.
Δεν είναι έτοιμος ο Σο (αρ. μπακ), ο οποίος δεν έχει παίξει λεπτό από την αρχή του τουρνουά λόγω τραυματισμού. Και το θέμα είναι πως άλλος για τη θέση του δεν υπάρχει. Επίσης, ο Φόντεν (επ. χαφ) έφυγε προσωρινά από τη Γερμανία για να δώσει το «παρών» στη γέννηση του παιδιού του και έχασε κάποιες προπονήσεις. Τέλος, ο Γκόρντον (εξτρέμ) είχε έναν ελαφρύ τραυματισμό κάνοντας ποδήλατο.
Η αποστολή της Αγγλίας
Τερματοφύλακες: Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Ντιν Χέντερσον (Κρίσταλ Πάλας)
Αμυντικοί: Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρκ Γκουέι (Κρίσταλ Πάλας), Έζρι Κόνσα (Άστον Βίλα), Τζο Γκόμεζ (Λίβερπουλ), Λιούις Ντανκ (Μπράιτον), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κίεραν Τρίπιερ (Νιουκάστλ)
Μέσοι: Ντέκλαν Ράις (Άρσεναλ), Κόνορ Γκάλαχερ (Τσέλσι), Κόμπι Μέινου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Άνταμ Γουάρτον (Κρίσταλ Πάλας), Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Ρεάλ Μαδρίτης), Κόουλ Πάλμερ (Τσέλσι), Εμπερέτσι Έζε (Κρίσταλ Πάλας)
Επιθετικοί: Άντονι Γκόρντον (Νιουκάστλ), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ), Τζάροντ Μπόουεν (Γουέστ Χαμ), Χάρι Κέιν (Μπάγερν Μονάχου), Όλι Γουότκινς (Άστον Βίλα), Άιβαν Τόνεϊ (Μπρέντφορντ)
Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ

Το 1-1 με τη Ρουμανία την τελευταία αγωνιστική στο κουπόνι ΟΠΑΠ άφησε και τις δύο ομάδες ευχαριστημένες, περνώντας χέρι-χέρι στη νοκ άουτ φάση. Η Σλοβακία μάλιστα άνοιξε το σκορ -όπως έκανε σε κάθε παιχνίδι της στους ομίλους- με κεφαλιά του Ντούντα στο 24’, έπειτα από σέντρα-διαβήτη του Κούτσκα. Για λίγα λεπτά η κορυφή του 5ου ομίλου τής ανήκε, όμως ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στο 37’ έφερε το ματς σε ισορροπία ξανά, στο -κατά πολλούς- πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα του Euro 2024.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έπαιξε για το «Χ» σε όλη τη διάρκεια του ματς. Κυνήγησε από την αρχή τη νίκη, δημιούργησε καταστάσεις και αρκετές ευκαιρίες για γκολ στο livescore, μέχρι και στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Η έντονη βροχόπτωση όμως μετά το 60’ έκανε δύσκολη τη δουλειά και των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα, όσο περνούσε η ώρα, φυσιολογικά καμία δεν επιχείρησε να ρισκάρει παραπάνω.
Η ουσία είναι πως προκρίθηκε στους «16» για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη διοργάνωση, σε συνολικά 3 συμμετοχές. Τα είχε καταφέρει το 2016, πάλι ως καλύτερη τρίτη, πάλι με 4 βαθμούς και ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική. Αντίπαλός της τότε; Η Αγγλία, ματς που ήταν και το μοναδικό που κατάφερε να μην χάσει από τα «Τρία Λιοντάρια» (0-0).
«Χαίρομαι που δεν τύχαμε πάνω στην Ισπανία, όμως δεν έχει μεγάλη διαφορά. Έχει και πάλι περισσότερες πιθανότητες να περάσει η Αγγλία. Διαθέτει τρομερή ποιότητα και παρότι δεν πείθει με τις εμφανίσεις της, δεν παύει να είναι φαβορί. Περιμένουμε να δείξει τη δύναμή της. Τολμώ όμως να πω πως είμαστε σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Η πίεση είναι στη μεριά των Άγγλων. Πέρασαν αναμενόμενα τον όμιλο, για μας όμως ήταν μεγάλη υπόθεση. Κόντρα στους Σλοβένους δυσκολεύτηκαν και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε από πλευράς μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο εκ των πρωταγωνιστών, Όντρεϊ Ντούντα, ο οποίος έγινε ο πρώτος Σλοβάκος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε διαφορετικά Euro (το έκανε και το 2016).
Δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα τόσο από άποψη τραυματισμών όσο και καρτών. Οι μόνοι που «κιτρινίστηκαν» στη φάση των ομίλων ήταν ο Σρανζ και ο Ντούντα. Αλλαγές στο αρχικό σχήμα δεν έκανε σχεδόν καμία ο Φραντσέσκο Καλτσόνα, πλην του Στρέλετς αντί του Μπόζενικ στο τελευταίο ματς στην κορυφή της επίθεσης. Περισσότερο ήταν για λόγους ξεκούρασης, με τον φορ της Μποαβίστα να αναμένεται να επιστρέψει στη βασική ενδεκάδα. Οι υπόλοιπες θέσεις παραμένουν ίδιες και απαράλλακτες.
Η αποστολή της Σλοβακίας
Τερματοφύλακες: Ντουμπράβκα (Νιουκάστλ), Ρόντακ (Φούλαμ), Ράβας (Νιου Ίνγκλαντ)
Αμυντικοί: Πέκαρικ (Χέρτα), Σκρίνιαρ (Παρί Σ.Ζ.), Γκιομπέρ (Σαλερνιτάνα), Χάντσκο (Φέγενορντ), Βάβρο (Κοπεγχάγη), Ντε Μάρκο (Χατά), Όμπερτ (Κάλιαρι), Κόσα (Σπάρτακ Τρνάβα)
Μέσοι: Κούτσκα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ντούντα (Βερόνα), Χροσόφσκι (Γκενκ), Λομπότκα (Νάπολι), Μπέρο (Μπόχουμ), Μπένες (Αμβούργο), Ρίγκο (Μπάνικ Οστράβα)
Επιθετικοί: Μπόζενικ (Μποαβίστα), Χάρασλιν (Σπάρτα Πράγας), Σούσλοβ (Βερόνα), Σρανζ (Σλάβια Πράγας), Στρέλετς (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ντούρις (Άσκολι), Τούπτα (Σλόβαν Λίμπερετς), Σάουερ (Φέγενορντ)
Προπονητής: Φραντσέσκο Καλτσόνα