Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
-
Στατιστικά
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΟΑΤΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Facts Αγώνα
- Τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024, το οποίο διεξάγεται στη Γερμανία το διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου 2024. Συμμετέχουν 24 εθνικές ομάδες, χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, προκρίνονται στη φάση των νοκ-άουτ.
- Κριτήρια Ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση 6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και δεν υπερτερεί κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα κριθεί από διαδικασία πέναλτι, αν και εφόσον μετά την αναμέτρηση παραμένουν ισόβαθμες 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής 8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση.
- Τρία σερί Χ στις μάχες μεταξύ των δύο ομάδων σε επίσημα ματς, όλα με το ίδιο σκορ, 1-1.
- 2-4-0 υπέρ της Κροατίας ο απολογισμός στα ραντεβού τους σε επίσημα παιχνίδια τα τελευταία 30 χρόνια, όλα ήταν G/G.
- Η Κροατία είναι η μοναδική Εθνική που έχασε από τις τέσσερις νικήτριες μεγάλων διοργανώσεων: Ισπανία το 2012, Πορτογαλία το 2016, Γαλλία το 2018 και Αργεντινή το 2022. Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία είναι η κάτοχος του Euro.
- Εντυπωσιακό στατιστικό πως η Κροατία σε κάθε μεγάλη διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχει δεχτεί συνολικά διαφορετικό αριθμό τερμάτων (2 το 2008, 3 το 2012, 4 το 2016, 5 το 1996, 6 το 2004 και 8 το 2021). Ήδη έχει 5 γκολ παθητικό.
- Με τον Ζλάτκο Ντάλιτς στον πάγκο (από το 2017) η Κροατία πέρασε τον όμιλο και στις τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις που συμμετείχε.
- 16-9-4 ο απολογισμός της Ιταλίας σε φάση ομίλων, με τέρματα 36-16.
- Μεγαλύτερη νίκη της Ιταλίας σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 3-0 το οποίο έχει συμβεί δύο φορές, αμφότερες στο προηγούμενο Euro. Αρχικά στις 11/06/21 κόντρα στην Τουρκία και έπειτα στις 16/06/21 εναντίον της Ελβετίας. Βαρύτερη ήττα το 0-4 από την Ισπανία στον τελικό του Euro 2012.
- 18 συνολικά οι ισοπαλίες της Ιταλίας σε τελική φάση Euro. Δέκα από αυτές είχαν τελικό σκορ 1-1.
- N/G + Under 2,5 τέσσερα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια της Ιταλίας, επίσημα ή φιλικά. Τρία από τα τέσσερα πιο πρόσφατα είχαν εύρος 0-1 γκολ.
- Ο Ντάνι Μάκελι ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα. Ο Ολλανδός ρέφερι είχε σφυρίξει και το Γερμανία – Ουγγαρία 2-0, ενώ φέτος σε 42 συνολικά ματς έδειξε 143 κίτρινες κάρτες (3,40 κατά μέσο όρο), 5 κόκκινες (0,11 μ.ό.) και 10 πέναλτι (0,23 μ.ό.).
Δείτε τα προγνωστικά euro

Έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια της απέναντι στην Αλβανία (2-2). Αν και η εικόνα ήταν κάκιστη στο πρώτο μέρος (0-1), ανέτρεψε την κατάσταση με τις αλλαγές στο δεύτερο 45λεπτο, συγκεκριμένα μέσα σε ένα δίλεπτο. Στο φινάλε όμως τα ‘κανε… μαντάρα και τώρα τρέχει να συμμαζέψει την κατάσταση.
Τι χρειάζεται δηλαδή; Αποκλειστικά τη νίκη στα προγνωστικά στοιχήματος για να περάσει στην επόμενη φάση, πιθανότατα ως δεύτερη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μένει εκτός συνέχειας.
Δυσαρεστημένος ο Ζλάτκο Ντάλιτς, οι παίκτες του και ο κόσμος με την παρουσία της Κροατίας μέχρι στιγμής. Ειδικότερα ο 57χρονος ομοσπονδιακός βρίσκεται για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση, δεχόμενος έντονη κριτική για τις επιλογές του. Ο Πέρισιτς έμεινε για παραπάνω ώρα στον αγωνιστικό χώρο (μέχρι το 84’) ενώ υπολείπεται σε φυσική κατάσταση, ο Μπρόζοβιτς παραμένει ντεφορμέ, κανένας σέντερ φορ δεν έχει βοηθήσει στο livescore και επίσης αδυνατεί να ταιριάξει σε κάποια θέση τον Γκβάρντιολ. Είτε ως στόπερ είτε ως αριστερό μπακ, ο εκάστοτε αντίπαλος έχει καταφέρει να εντοπίσει τις αδυναμίες.
«Έμαθα να δέχομαι περισσότερο κριτική και λιγότερο επαίνους, παρ’ όλο που έχουν έρθει πολλές επιτυχίες αυτά τα 7 χρόνια. Είναι φυσιολογικό, έχω μάθει να το αντιμετωπίζω. Όταν χάνουμε, είμαι αυτός που έχει την ευθύνη. Το δέχομαι και είμαι έτοιμος να ασχοληθώ με την ομάδα όσο περισσότερο μπορώ. Γνωρίζω επίσης πως όταν κερδίζονται μετάλλια, δεν έχω κάποιο ρόλο σε αυτό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο, κατά τα άλλα ταπεινός, Ντάλιτς.
Πολλά τα ερωτήματα για το αρχικό σχήμα. Έξι ποδοσφαιριστές μπορούν να νιώθουν σίγουροι, όπως ο Λιβάκοβιτς, ο Σούταλο, ο Γκβάρντιολ, ο Μόντριτς, ο Κόβατσιτς και ο Κράμαριτς. Από εκεί και πέρα, πιθανό μοιάζει να ξεκινήσει ο Σούτσιτς, αλλά σε ποια θέση; Αυτή του Μπρόζοβιτς και να έρθει πίσω από το σέντερ φορ (4-2-3-1 δηλαδή) ή ως δεξί εξτρέμ, γιατί αποδίδει καλύτερα ως «δεκάρι». Είναι σε καλή κατάσταση για να αγωνιστεί βασικός ο Πέρισιτς; Και αν ναι, αξίζει να ρισκάρει στη θέση του αριστερού μπακ; Πόνγκρατσιτς, Έρλιτς ή Γκβάρντιολ στα στόπερ; Ή μήπως Βίντα; Πέτκοβιτς ή Μπούντιμιρ στην κορυφή της επίθεσης; Ή μήπως Κράμαριτς;
Όλα αυτά υπάρχουν στο μυαλό του ομοσπονδιακού τεχνικού. Είναι η πρώτη φορά σε αυτά τα 7 χρόνια που έχει να αντιμετωπίσει τόσα πολλά ζητήματα.
Με εξαίρεση τον Βλάσιτς που τέθηκε νοκ-άουτ και αποχώρησε από την αποστολή, οι υπόλοιποι 25 είναι διαθέσιμοι και έτοιμοι να τα δώσουν όλα. Σχετικά με την ενδεκάδα, προς το παρόν υπάρχει μόνο προσωπική άποψη. Στην άμυνα βλέπω να παραμένει αριστερά ο Πέρισιτς, ενώ δεξιά ο Στάνισιτς θα πάρει τη θέση του Γιουράνοβιτς. Στα χαφ πιθανολογώ θα ξεκινήσει ο Σούτσιτς αντί του Μπρόζοβιτς, ο Μάριο Πάσαλιτς θα ξεκινήσει αντί του Μάιερ στη δεξιά πτέρυγα, ενώ ο Μπούντιμιρ θα επιστρέψει στη θέση «9» αντί του Πέτκοβιτς.
Η αποστολή της Κροατίας
Τερματοφύλακες: Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Νεντίλικο Λάμπροβιτς (Ριέκα), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Πάφος)
Αμυντικοί: Γιόσιπ Στάνισιτς (Λεβερκούζεν), Μάριν Πόνγκρατσιτς (Λέτσε), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρτιν Έρλιτς (Σασσουόλο), Γιόσιπ Σούταλο (Άγιαξ), Μπόρνα Σόσα (Άγιαξ), Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου)
Μέσοι: Λόβρο Μάιερ (Βόλφσμπουργκ), Ματέο Κόβατσιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μ.), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Αλ Νασρ), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Λούκα Ιβανούσετς (Φέγενορντ), Λούκα Σούτσιτς (Σάλτσμπουργκ), Μάρτιν Μπατούρινα (Ντ. Ζάγκρεμπ)
Επιθετικοί: Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Ίβαν Πέρισιτς (Χάιντουκ), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντ. Ζάγκρεμπ), Μάρκο Πιάτσα (Ριέκα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα)

Στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων του Euro γνώρισε την ήττα από την Ισπανία στο κουπόνι ΟΠΑΠ με σκορ 0-1. Το αποτέλεσμα αυτό καθ’ εαυτό είναι το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που πραγματικά πόνεσε ήταν η εικόνα, σύμφωνα με την οποία η αντίπαλος ήταν -αν όχι δύο- σίγουρα ένα επίπεδο πάνω από την ίδια.
Πώς μπορεί να αισθάνεται μετά το ματς; Πολτοποιημένη! Η Ισπανία πέρασε από πάνω της σαν οδοστρωτήρας και όλος ο πλανήτης είδε μια Ιταλία να φαντάζει υπερβολικά «μικρή» μπροστά σε έναν σπουδαίο αντίπαλο, σε ένα θεωρητικά ευρωπαϊκό ντέρμπι.
Κάτι αντίστοιχο θυμάμαι να έχει συμβεί μετά το ντέρμπι του Καμπιονάτο Ίντερ – Γιουβέντους, όπου οι «νερατζούρι» επικράτησαν 1-0, με τις δύο ομάδες μέχρι εκείνο το σημείο να βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάταξη. Η επικράτηση της Ίντερ ήταν τόσο πειστική, που αμέσως η Γιουβέντους κατέρρευσε, καθώς συνειδητοποίησε πως αυτό που κυνηγούσε ήταν υπερβολικά μεγάλο για αυτήν.
Συνεπώς, το σημαντικότερο τώρα -και εν όψει «τελικού» με την Κροατία- είναι η ψυχολογία να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Για την ιστορία, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από ένα αυτογκόλ του στόπερ Καλαφιόρι στο 55’. Κατά τα άλλα, η Ισπανία είχε ταχύτητα, φρεσκάδα, ακρίβεια στις πάσες, γρήγορη ανάπτυξη και αποφάσεις, όπως και ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Η Ιταλία δεν είχε τίποτα από τα παραπάνω. Ευτυχώς όμως είχε σε μεγάλη βραδιά τον τερματοφύλακα Ντοναρούμα.
Δεδομένο πως ο Σπαλέτι είναι ένας προπονητής που αγαπάει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Έχουμε δει τι μπάλα αποδίδουν οι ομάδες του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πρωταθλήτρια του 2023 Νάπολι. Ωστόσο, άλλο οι ομάδες και άλλο η Εθνική. Η Ιταλία δεν έχει Κβαρατσκέλια, ούτε κανέναν παίκτη ικανό να πάει σε κατά μέτωπο επίθεση. Θλιβερό! Δεν έχει φρεσκάδα στα πόδια, υστερεί σε ένταση και όλα αυτά έχουν να κάνουν με το dna του ποδοσφαίρου της χώρας. Ο καλός ο μάγειρας όμως οφείλει να φτιάχνει αριστουργήματα με τα υλικά που του δίνουν. Όχι να βαφτίζει εξτρέμ τον Πελεγκρίνι και τον Φρατέζι και να περιμένει από τον Μπαρέλα να γίνει Ρομπέρτο Μπάτζιο.
Η ουσία είναι πως η Ιταλία δεν μπορεί να τερματίσει πρώτη. Δεδομένο. Ακόμα και αν κερδίσει και χάσει η Ισπανία, υστερεί στην ισοβαθμία. Αν φέρει Χ, τότε είναι σίγουρα 2η, ακόμα κι αν η Αλβανία κερδίσει, καθώς υπερτερεί στην ισοβαθμία της τελευταίας.
Αν χάσει, αρχίζουν τα «θέματα». Με ήττα είναι σίγουρα 3η (και αυτό στην καλύτερη περίπτωση) περιμένοντας να είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες των ομίλων. Αν χάσει και παράλληλα κερδίσει η Αλβανία, μένει τέταρτη!
«Η ήττα από την Ισπανία δεν πρέπει να μας κάνει να αμφισβητήσουμε την ποιότητά μας. Κόντρα στην Κροατία οφείλουμε να βαδίσουμε χωρίς φόβο και μέσα από το παιχνίδι μας να βρούμε τη σιγουριά που μας έλειψε στην τελευταία αναμέτρηση. Ούτε μετά τη νίκη με την Αλβανία ήμασταν ομάδα του 9 και φαβορί για τον τίτλο, ούτε μετά την ήττα από την Ισπανία γίναμε του 4 και ανήμποροι να κάνουμε μία καλή πορεία στη διοργάνωση» ανέφερε, μιλώντας ως μέλος του τεχνικού επιτελείου, ο Τζίτζι Μπουφόν.
Πελεγκρίνι (μεσοεπιθετικός), Καλαφιόρι (στόπερ), Ντοναρούμα (τερματοφύλακας) και Κριστάντε (μέσος) οι παίκτες που έχουν δεχθεί κίτρινη κάρτα ως τώρα στο τουρνουά.
Παρά το γεγονός πως ο τεχνικός Σπαλέτι φαινόταν να σκέφτεται για το ματς με την Ισπανία μέχρι και τέσσερις αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με το παιχνίδι της πρεμιέρας εναντίον της Αλβανίας, τελικά η ομάδα παρατάχθηκε με την ίδια ακριβώς σύνθεση όσον αφορά τους 11 βασικούς. Στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου η ανάγκη για διαφοροποιήσεις μοιάζει επιτακτική, προκειμένου να υπάρξει φρεσκάδα.
Αν και ο Σπαλέτι δοκίμασε στα φιλικά σύστημα με τριάδα στην άμυνα, το οποίο φάνηκε να ταιριάζει ιδανικά στο σύνολο, αλλά και να βελτιώνει την εικόνα της ομάδας κόντρα στην Ισπανία στο τελευταίο μισάωρο που εφαρμόστηκε, ο Ιταλός προπονητής δύσκολα θα το παρουσιάσει από το ξεκίνημα.
Επιμένει λοιπόν στο 4-2-3-1. Όλα έδειχναν πως ο Ντάρμιαν θα αντικαταστήσει τον αρνητικό κόντρα στην Ισπανία Ντι Λορέντσο, ωστόσο ο τραυματισμός του Ντιμάρκο (τράβηγμα στον προσαγωγό) στέλνει τον μπακ της Ίντερ στο αριστερό άκρο, με εκείνον της Νάπολι να διατηρείται στη θέση του.
Δεύτερη αλλαγή η παρουσία του Φατζόλι στα χαφ δίπλα στον Μπαρέλα. Κιέζα, Φρατέζι, Πελεγκίνι το πιθανότερο είναι ξεκινήσουν βασικοί. Αν κάποιος από τους τρεις έχει λιγότερες πιθανότητες αυτός είναι ο τελευταίος, με τους Ρασπαντόρι, Τζακάνι υποψήφιους να του «κλέψουν» τη θέση. Τρίτη αλλαγή Ρετέγκι αντί Σκαμάκα στην επίθεση, με τον φορ της Αταλάντα να μην ικανοποιεί στα δύο πρώτα παιχνίδια και τη σκυτάλη να περνάει στο «9» της Τζένοα.
Η αποστολή της Ιταλίας
Τερματοφύλακας: Τζανλουίτζι Ντοναρούμα (Παρί Σεν Ζερμέν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Γκουλιέλμο Βικάριο (Τότεναμ)
Αμυντικοί: Φεντερίκο Γκάτι (Γιουβέντους), Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Ραούλ Μπελανόβα (Τορίνο), Αλεσάντρο Μποντζόρνο (Τορίνο), Αντρέα Καμπιάσο (Γιουβέντους), Ματέο Ντάρμιαν (Ίντερ), Φεντερίκο Ντιμάρκο (Ίντερ), Τζοβάνι Ντι Λορέντσο (Νάπολι), Τζανλούκα Μαντσίνι (Ρόμα), Ρικάρντο Καλαφιόρι (Μπολόνια)
Μέσοι: Νικολό Μπαρέλα (Ίντερ), Νικολό Φατζόλι (Γιουβέντους), Μπρίαν Κριστάντε (Ρόμα), Μίκαελ Φολορουνσό (Βερόνα), Ντάβιντε Φρατέζι (Ίντερ), Ζορζίνιο (Άρσεναλ), Λορέντσο Πελεγκρίνι (Ρόμα)
Επιθετικοί: Φεντερίκο Κιέζα (Γιουβέντους), Στέφαν Ελ Σαράουι (Ρόμα), Τζάκομο Ρασπαντόρι (Νάπολι), Ματέο Ρετέγκι (Τζένοα), Τζανλούκα Σκαμάκα (Αταλάντα), Ματία Τζακάνι (Λάτσιο)