Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
-
Στατιστικά
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
Facts Αγώνα
- Πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024, το οποίο διεξάγεται στη Γερμανία το διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου 2024. Συμμετέχουν 24 εθνικές ομάδες, χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, προκρίνονται στη φάση των νοκ-άουτ.
- Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση 6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και δεν υπερτερεί κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα κριθεί από διαδικασία πέναλτι, αν και εφόσον μετά την αναμέτρηση παραμένουν ισόβαθμες 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής 8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση, εκτός αν ισοβαθμία αφορά τη διοργανώτρια Γερμανία, που τότε θα γίνει κλήρωση.
- 30-5-11 υπέρ της Ουγγαρίας το μεταξύ τους ρεκόρ ανεξαρτήτως διοργάνωσης.
- Η Ελβετία μετρά έξι νίκες σε εννέα αγώνες ανεξαρτήτως διοργάνωσης κόντρα στην Ουγγαρία από το 1994 κι έπειτα (6-2-1).
- Και τα έξι πιο πρόσφατα ματς της Ουγγαρίας σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν G/G ή Over 2,5.
- Τα επτά από τα 10 τελευταία ματς της Ουγγαρίας ανεξαρτήτως διοργάνωσης ήταν Over 2,5, τα έξι από αυτά και G/G.
- Η Ελβετία έχει 6 Under 2,5 στα 7 τελευταία.
- Οι Ελβετοί έχουν περάσει τον όμιλο και στις πέντε τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (δύο Euro, τρία Παγκόσμια Κύπελλα).
- ‘Εξι ισοπαλίες στα 8 τελευταία παιχνίδια της σε Euro μετράει η Ελβετία.
- Η εθνική Ελβετίας έχει κερδίσει μόλις σε μία από τις 5 πρεμιέρες της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2016, 1-0 την Αλβανία. Συνολικός απολογισμός 1-3-1.
- Πέντε Under 2,5 σε ισάριθμες πρεμιέρες σε τελική φάση Euro αριθμούν οι Ελβετοί.
- Ο Σλάβκο Βίνσιτς θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης. Ο Σλοβένος ρέφερι είχε σφυρίξει τον πρόσφατο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (Ρεάλ – Ντόρτμουντ 2-0) και σε 24 φετινά ματς σε όλες τις διοργανώσεις έδειξε 95 κίτρινες κάρτες (3,95 κατά μέσο όρο), 2 κόκκινες (0,08 μ.ό.) και 2 πέναλτι (0,08 μ.ό.).
Δείτε τα προγνωστικά EURO 2024

Κάνει διαρκώς βήματα μπροστά σε επίπεδο εθνικών ομάδων και πρόκειται να δώσει το «παρών» σε τρίτη διαδοχική τελική φάση EURO. Το 2016 έφτασε ως τους «16», ενώ το 2021 τερμάτισε στην τελευταία θέση ενός ομίλου-φωτιά που περιελάμβανε τις Γαλλία, Πορτογαλία και Γερμανία. Τώρα θέλει να πετύχει το κάτι παραπάνω.
Η Ουγγαρία ήταν μία από τις ομάδες που εντυπωσίασαν στα προκριματικά του Euro 2024. Σε όμιλο με Σερβία, Μαυροβούνιο, Λιθουανία και Βουλγαρία, οι Μαγυάροι τερμάτισαν στην πρώτη θέση και μάλιστα αήττητοι με ρεκόρ 5-3-0! Η έδρα αποτέλεσε το μεγάλο όπλο για τους ποδοσφαιριστές του Μάρκο Ρόσι, οι οποίοι έκαναν το 4/4 στο στοιχημα. Συνολικά στα οκτώ παιχνίδια του ομίλου σημείωσαν 16 γκολ, ενώ δέχτηκαν επτά, διατηρώντας όμως μόνο σε τρία εξ αυτών ανέπαφη εστία. Πρωτεργάτες στην προσπάθεια οι Βάργκα με 4 γκολ και ο Σομποζλάι με 4 γκολ και άλλες τόσες ασίστ.
Έκτοτε η Ουγγαρία έδωσε τέσσερα φιλικά παιχνίδια. Τα δύο πρώτα τον περασμένο Μάρτιο με Τουρκία (1-0) και Κόσοβο (2-0) και τα άλλα δύο μέσα στον Ιούνιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2024. Πρώτο χρονικά αυτό με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο, στο οποίο οι Ούγγροι ηττήθηκαν 2-1 και έτσι μπήκε τέλος στο αήττητο σερί 14 αγώνων για τις αναλύσεις στοιχήματος (9-5-0) ανεξαρτήτως διοργάνωσης που έτρεχαν από τον Νοέμβριο του 2022! «Καλύτερα που το σερί σταμάτησε σε ένα φιλικό και όχι στο EURO», ανέφερε ο Ιταλός τεχνικός.
Τέλος, στην πρόβα τζενεράλε για την πρεμιέρα της στο EURO 2024, η Ουγγαρία υποδέχτηκε στο Ντέμπρετσεν το Ισραήλ και επικράτησε 3-0 δίχως ιδιαίτερο πρόβλημα. Απόλυτα έτοιμη για το παιχνίδι με την Ελβετία για την 1η αγωνιστική του ομίλου, θέλει τη νίκη, ώστε από το ξεκίνημα να κάνει αποφασιστικό βήμα για τα νοκ-άουτ.
Ο Μάρκο Ρόσι ποντάρει πολλά στην ομοιογένεια που έχει αποκτήσει το ρόστερ με τον καιρό, καθώς οι αλλαγές που έκανε στις κλήσεις του κατά καιρούς ήταν ελάχιστες. Για αυτό και η Ουγγαρία μοιάζει με «κλειστό κλαμπ». Από πλευράς τακτικής, ο Ιταλός είναι θιασώτης της τριάδας στα στόπερ και ο σχηματισμός που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο είναι το 3-4-3, με εναλλαγές σε 5-3-2 και 3-4-2-1.
Όσον αφορά την κατάσταση των ποδοσφαιριστών του, οι Σομποζλάι και Στάιλς έγιναν αναγκαστική αλλαγή στο φιλικό με το Ισραήλ, αλλά όπως φάνηκε ήταν προληπτικός ο λόγος και τίποτε παραπάνω.
Η αποστολή της Ουγγαρίας
Τερματοφύλακες: Ντένες Ντιμπούζ (Φερεντσβάρος), Πίτερ Γκουλάσι (Λειψία), Πίτερ Ζαπάνος (Πάκσι)
Αμυντικοί: Μπότοντ Μπαλόγκ (Πάρμα), Εντρέ Μπότκα (Φερεντσβάρος), Μάρτον Νταρντάι (Χέρτα), Αττίλα Φιόλα (Φέχερβαρ), Άνταμ Λανγκ (Ομόνοια), Γουίλι Ορμπάν (Λειψία), Αττίλα Σάλαϊ (Φράιμπουργκ)
Μέσοι: Μπεντεγκούζ Μπόλα (Σερβέτ), Μιχάλι Κάτα (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Μίλος Κερκέζ (Μπόρνμουθ), Λάζλο Κλέινχεϊσλερ (Χάιντουκ), Άνταμ Νάγκι (Σπέτσια), Ζολτ Νάγκι (Ακαδημία Πούσκας), Λόικ Νέγκο (Χάβρη), Αντράς Σάφερ (Ουνιόν Βερολίνου), Καλούμ Στάιλς (Σάντερλαντ)
Επιθετικοί: Μάρτιν Άνταμ (Ουλσάν), Κέβιν Κσόμποθ (Ουίπεστ), Ντάνιελ Γκάζνταγκ (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Κρίστοφερ Χόρβατ (Κεσκεμετί), Ρόλαντ Σάλαϊ (Φράιμπουργκ), Ντομινίκ Σομποζλάι (Λίβερπουλ), Μπάρναμπας Βάργκα (Φερεντσβάρος)
Προπονητής: Μάρκο Ρόσι

Πιστοί στα ραντεβού τους με τις μεγάλες διοργανώσεις οι Ελβετοί, θα δώσουν το παρόν σε ακόμη μία αυτό το καλοκαίρι. Η πρώτη παρουσία της Ελβετίας σε τελική φάση Euro καταγράφεται το 1996. Φέτος, θα λάβει μέρος για 6η φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς ήταν απούσα σε μόλις δύο από τα επτά τελευταία τουρνουά που διεξήχθησαν από την αλλαγή του αιώνα και έπειτα.
Η καλύτερη πορεία της Ελβετίας σε Euro σημειώθηκε στο αμέσως προηγούμενο (2021), όταν και έφτασε έως τα προημιτελικά. Εκεί, αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ισπανία, ενώ στους «16» πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός την τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, ξανά στη «ρώσικη ρουλέτα».
Στην προκριματική διαδικασία ενόψει Euro 2024 πάντως, δεν ήταν τόσο πειστική. Ή τουλάχιστον, όχι όσο πειστική θα περίμεναν οι φίλοι της. Τερμάτισε 2η στον όμιλο, πέντε βαθμούς πίσω από τη Ρουμανία, ενώ πέτυχε μονάχα τέσσερις νίκες. Μπορεί να σημείωσε μεν 22 γκολ, ήτοι 2.2 ανά αγώνα, όμως εμφάνισε πολλά αμυντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η εστία της παραβιάστηκε στους 7 από τους 10 αγώνες της προκριματικής διαδικασίας.
Εκτός των παραπάνω, ήρθαν στην επιφάνεια και προβλήματα στο εσωτερικό των αποδυτηρίων, καθώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μουράτ Γιακίν ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με δύο-τρία «βαριά» ονόματα του ρόστερ. Παρά την έντονη φημολογία περί αποχώρησης του 49χρονου, ακόμη και πριν από την έναρξη του τουρνουά, ο Γιακίν συνεχίζει κανονικά στον πάγκο, παρότι άπαντες τον περιμένουν… στη γωνία.
Στα δύο πιο πρόσφατα φιλικά οι Ελβετοί άφησαν ανάμεικτα συναισθήματα ενόψει Euro. Αρχικά διέσυραν (4-0) την αδύναμη Εσθονία (04/06), ενώ το περασμένο Σάββατο (08/06) στο κουπόνι ΟΠΑΠ ήρθαν ισόπαλοι με την Αυστρία (1-1), σε ένα σαφώς πιο απαιτητικό τεστ. Απέναντι στους Αυστριακούς, η Ελβετία ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με μόλις 4 προσπάθειες για γκολ, ενώ πραγματοποίησε και αρκετά λάθη απερισκεψίας σε διάφορα σημεία του αγώνα.
Αρχικά, ο Μουράτ Γιακίν κάλεσε 38 ποδοσφαιριστές και έκοψε μία… ντουζίνα σε δύο δόσεις, προκειμένου να καταλήξει στους 26 που απαρτίζουν την τελική αποστολή.
Πρώτα «κόπηκαν» οι αμυντικοί Ομέραγκιτς (Μονπελιέ), Γκαρσία (Μαρσέιγ), Αμεντά (Άιντραχτ), Οκό (Σάλτσμπουργκ) και ο χαφ/εξτρέμ Μοντέιρο (Γιουνγκ Μπόις).
Ακολούθησαν οι Κέλερ (τερματοφύλακας, Βίντερτουρ), Λόρεντζ (τερματοφύλακας, Λουκέρνη), Μπαμπού (δεξιός μπακ, Άουγκσμπουργκ), Χαϊντάρι (στόπερ, Λουγκάνο), Μπισλίμι (χαφ, Λουγκάνο), Ούγκρινιτς (χαφ, Γιουνγκ Μπόις) και Ζετσίρι (φορ, Γκενκ).
Επιπλέον, αγώνα δρόμου κάνουν οι Ζακάρια (χαφ) και Εμπολό (φορ), προκειμένου να είναι διαθέσιμοι στο ματς της πρεμιέρας. Αμφότεροι ήταν τραυματίες και τους λείπει αγωνιστικός ρυθμός. Ο Γιακίν παραδέχτηκε μάλιστα πως δεν υπάρχει άλλος παίκτης του ρόστερ με τα χαρακτηριστικά του Εμπολό.
Αναφορικά με τα αμιγώς αγωνιστικά, το 3-4-2-1 / 3-4-3 που χρησιμοποιήθηκε τόσο στην προκριματική διαδικασία όσο και στα φιλικά δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Οι τρεις επικρατέστεροι για τις θέσεις της επίθεσης, ελλείψει Τσούμπερ και Εμπολό, είναι οι Βάργκας, Σατσίρι και Αμντουνί.
Η αποστολή της Ελβετίας
Τερματοφύλακες: Γιαν Ζόμερ (Ίντερ), Γκρέγκορ Κόμπελ (Ντόρτμουντ), Ιβόν Εμβογκό (Λοριάν)
Αμυντικοί: Μανουέλ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκο Ελβέντι (Ντόρτμουντ), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιούκαστλ), Λεωνίδας Στεργίου (Στουτγκάρδη), Σιλβάν Βίντμερ (Μάιντς), Σέντρικ Τσέζινγκερ (Βόλφσμπουργκ)
Μέσοι: Γκρανίτ Τσάκα (Λεβερκούζεν), Ντένις Ζακάρια (Μονακό), Μισέλ Έμπισερ (Μπολόνια), Ρέμο Φρόιλερ (Μπολόνια), Αρντόν Τζασάρι (Κλαμπ Μπριζ), Φάμπιαν Ρίντερ (Ρεν), Βενσάν Σιερό (Τουλούζ), Ρενάτο Στέφεν (Λουγκάνο), Στίβεν Τσούμπερ (ΑΕΚ)
Επιθετικοί: Ζεκί Αμντουνί (Μπέρνλι), Μπριλ Εμπολό (Μονακό), Κουάντο Ντουά (Λουντογκόρετς), Νταν Εντόι (Μπολόνια), Νόα Όκαφορ (Μίλαν), Σρντάν Σατσίρι (Σικάγο Φάιερ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ)
Προπονητής: Μουράτ Γιακίν