Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
-
Στατιστικά
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Facts Αγώνα
- Πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024, το οποίο διεξάγεται στη Γερμανία το διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου 2024. Συμμετέχουν 24 εθνικές ομάδες, χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, προκρίνονται στη φάση των νοκ-άουτ.
- Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση 6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και δεν υπερτερεί κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα κριθεί από διαδικασία πέναλτι, αν και εφόσον μετά την αναμέτρηση παραμένουν ισόβαθμες 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής 8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση, εκτός αν ισοβαθμία αφορά τη διοργανώτρια Γερμανία, που τότε θα γίνει κλήρωση.
- Η Ρουμανία έχει κερδίσει μόλις ένα (!) από τα 16 παιχνίδια που έχει δώσει σε τελική φάση Euro (1-5-10). Αυτό έγινε το 2000, όταν επικράτησε 3-2 της Αγγλίας στο τελευταίο ματς του γκρουπ.
- Οι 8 από τις 10 ήττες της Ρουμανίας ήρθαν με ένα γκολ διαφορά.
- Τα 5 από τα 10 γκολ που έχει πετύχει η Ρουμανία σε τελική φάση EURO ήρθαν από στατική φάση: τρία πέναλτι, ένα κόρνερ και ένα φάουλ.
- 0-2-3 η Ρουμανία σε πρεμιέρες Euro 2024.
- Τέσσερα Under 2,5 στα πέντε τελευταία έχει η Ρουμανία.
- Για 4η διαδοχική φορά σε τελική φάση Euro προκρίνεται η Ουκρανία.
- Στους 11 αγώνες που έχει δώσει η Ουκρανία σε τελική φάση EURO δεν εμφανίστηκε ισοπαλία (3-0-8).
- Η Ουκρανία δέχτηκε γκολ και στους 11 αγώνες της σε τελική φάση EURO, κάτι που έχει συμβεί μόλις σε 3 ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης (μαζί με Βόρεια Μακεδονία και Ισλανδία)
- Η Ουκρανία ηττήθηκε για την 1η αγωνιστική των ομίλων και στις 2 προηγούμενες εμφανίσεις της σε τελική φάση Euro. Με 2-0 από τη Γερμανία το 2016 και με 3-2 από την Ολλανδία το 2020.
- Μόλις 2 νίκες έχει πετύχει στα 9 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα σε όμιλο η Ουκρανία. Η πρώτη ήρθε το 2012 με 2-1 επί της Σουηδίας και η δεύτερη το 2020 με αντίπαλο τη Β. Μακεδονία.
- Τα 4 από τα 6 γκολ της Ουκρανίας στη φάση των ομίλων για το Euro σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο.
- Στα προκριματικά, η Ουκρανία βρέθηκε να χάνει στα 8 από τα 12 παιχνίδια της, αλλά στο τέλος κέρδισε τα 6 από αυτά, κάτι που δεν έκανε καμία άλλη ομάδα.
- Ο Γκλεν Νίμπεργκ ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα. Ο Σουηδός ρέφερι έχει σφυρίξει σε 19 ματς τη φετινή σεζόν, δείχνοντας 62 κίτρινες κάρτες (3,26 κατά μέσο όρο), 3 κόκκινες (0,15 μ.ό.) και 3 πέναλτι (0,15 μ.ό.).
Δείτε τα προγνωστικά Euro 2024

Το 2021 οι Ρουμάνοι είδαν το Euro από τον καναπέ τους. Φέτος, επανέρχονται στα τελικά της διοργάνωσης έπειτα από μία οκταετία, στην 6η συμμετοχή στην ιστορία τους. Πρώτος και πιο ρεαλιστικός στόχος, να πετύχουν μία νίκη, ό,τι δεν κατάφεραν δηλαδή στις δύο προηγούμενες παρουσίες τους σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2008 και το 2016.
Η καλύτερη παρουσία των Ρουμάνων καταγράφεται στο Euro 2000, όταν έφτασαν έως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα φιναλίστ Ιταλία. Αυτό το τουρνουά είναι συνδεδεμένο με το «αντίο» μιας… χρυσής φουρνιάς των Ρουμάνων, προεξάρχοντος του Γκεόργκι Χάτζι, η οποία πήρε μέρος στις πέντε από τις έξι μεγάλες διοργανώσεις των 90’s.
Στην προκριματική φάση, οι «tricolorii» τα πήγαν περίφημα. Σε έναν όμιλο στον οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Ελβετία και Ισραήλ, η ομάδα του Έντουαρντ Ιορντανέσκου τερμάτισε στην κορυφή αυτού και στο +5 από τη 2η Ελβετία. Ήταν εξαιρετικά κυνική και σοβαρή, συγκέντρωσε 22 βαθμούς, ενώ είδε την εστία της να παραβιάζεται μονάχα 5 φορές. Επιπλέον, ολοκλήρωσε χωρίς ήττα την προκριματική διαδικασία και με ρεκόρ 6-4-0, κόντρα στα προγνωστικά.
Ο Έντουαρντ Ιορντανέσκου πέτυχε τον μεγάλο στόχο και βάδισε στα χνάρια του πατέρα του και άλλοτε άσου του ΟΦΗ, Άνγκελ, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις (Παγκόσμιο Κύπελλο ‘94, Euro ‘96, Παγκόσμιο Κύπελλο ‘98, Euro ‘16). Ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό, «θα δώσουμε τα πάντα και θα παλέψουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε με ενθουσιασμό.
Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού η Ρουμανία έχει χάσει μόλις ένα από τα 15 τελευταία παιχνίδια της (7-7-1) από τον Νοέμβριο του 2022 και έπειτα. Στα δύο φιλικά που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, ήρθε ισόπαλη χωρίς τέρματα απέναντι σε Βουλγαρία (04/06) και Λίχτενσταϊν (07/06). Μπόλικες δοκιμές και στις δύο αναμετρήσεις από τον Ιορντανέσκου, ειδικά στο τελευταίο φιλικό. Πάντως, το 4-2-3-1 με το οποίο πορεύτηκε στα προκριματικά, δεν φαίνεται να αλλάζει.
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις οι τελικές επιλογές του Έντουαρντ Ιορντανέσκου. Επτά ποδοσφαιριστές από το εγχώριο πρωτάθλημα, έξι αγωνίζονται στην Ιταλία. Ζητούμενο το πώς θα βρει το εύκολο γκολ μία ομάδα που «αγκομαχά» στο επιθετικό κομμάτι και στηρίζεται περισσότερο στην άμυνά της.
Η αποστολή της Ρουμανίας
Τερματοφύλακες: Φλορίν Νίτσα (Γκαζιαντέπ), Οράτσιου Μολντοβάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Στέφαν Ταρνοβάνου (Στεάουα)
Αμυντικοί: Νικούσορ Μπάντσου (Κραϊόβα), Ιονούτ Νεντελτσεάρου (Παλέρμο), Άντριαν Ρους (Πάφος), Αντρέι Ράτσιου (Ράγιο Βαγιεκάνο), Ράντου Ντράγκουσιν (Τότεναμ), Βασίλιε Μόγκος (Κλουζ), Μπόγκνταν Ρακόβιτσαν (Ράκοβ Τσενστοχόβα), Αντρέι Μπούρτσα (Αλ Οκντόντ)
Μέσοι: Νικολάε Στάντσιου (Νταμάκ), Ραζβάν Μάριν (Έμπολι), Αλεξάντρου Τσιτσαλντάου (Κόνιασπορ), Μάριους Μάριν (Πίζα), Ντάριους Ολάρου (Στεάουα), Νέιαν Σορέσκου (Γκαζιαντέπ), Φλορινέλ Κομάν (Στεάουα), Άντριαν Σουτ (Στεάουα)
Επιθετικοί: Ιάνις Χάτζι (Αλαβές), Ντένις Μαν (Πάρμα), Βαλεντίν Μιχάιλα (Πάρμα), Ντένις Άλιμπετς (Μουαϊτέρ), Ντένις Ντράγκους (Γκαζιαντέπ), Ντάνιελ Μπιρλιγκέα (Κλουζ), Τζορτζ Πούσκας (Μπάρι)
Προπονητής: Έντουαρντ Ιορντανέσκου

Αυτή τη φορά δείχνει πιο ώριμη, έχει πιο ισορροπημένο ρόστερ και δεν ψάχνει απλώς τη… συμπάθεια, αλλά και τη διάκριση. Η αποστολή μπορεί να έχει από τους πιο μικρούς μέσους όρους ηλικίας στην τελική φάση, αλλά είναι πολύ πιο έμπειρη. Και στον πάγκο έχει αυτή τη φορά έναν ακόμα πιο έμπειρο προπονητή, που έχει προλάβει μέσα σε λίγους μήνες να φέρει ξανά τη σταθερότητα και την ελπίδα.
Άξιζε την πρόκριση από τους ομίλους, την έχασε στο φινάλε και τελικά την πήρε μέσω των μπαράζ (εξαιτίας της πορείας στο Nations League), δείχνοντας χαρακτήρα. Έκανε δύο ανατροπές στο φινάλε κόντρα σε Βοσνία και Ισλανδία και επιστρέφει σε μεγάλη διοργάνωση μετά το προηγούμενο Euro. Στα φιλικά, πάντως, δεν ξεκίνησε και τόσο καλά, όμως ήταν απόρροια των δοκιμών του Ρεμπρόβ, που τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν λάθη, ώστε να διορθωθούν από τώρα.
Έδειξε καλή στην κόντρα στο ματς με τη Γερμανία (0-0), δοκιμάζοντας την τακτική στην κόντρα, αλλά πολύ κακή απέναντι στην Πολωνία, κάνοντας πολλά λάθη αμυντικά και δείχνοντας αστοχία στην επίθεση στην επανάληψη στο livescore. Αυτή η εικόνα στα μετόπισθεν μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα της. Μοναδικό θετικό σε αυτό το η εμφάνιση του Ντόβμπικ, που πέτυχε το μοναδικό της γκολ (1-3).
Το τελευταίο φιλικό χρησίμευσε περισσότερο για να της δώσει ψυχολογία, παρά για να κάνει πειράματα. Ξεκίνησε με τους περισσότερους βασικούς και σκόρπισε με 4-0 εκτός έδρας τη Μολδαβία, με καλή εμφάνιση. Ο Γιαρεμτσούκ, μάλιστα, ήταν ανάμεσα στους σκόρερ και έπιασε τον προπονητή του στα 15 γκολ στην ιστορία της Εθνικής (4η θέση στον σχετικό πίνακα). Ο εκπληκτικός Ντόβμπικ ήρθε από τον πάγκο και βρήκε δίχτυα για 10η φορά σε 28 ματς με τη φανέλα της, επιβεβαιώνοντας ότι ξεκινάει το Euro σε φόρμα. Η πρεμιέρα θα κρίνει πολλά για το αν θα έχει ελπίδες πρόκρισης και θα προσπαθήσει περισσότερο να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές της από τη μέση και μπροστά.
«Η Ρουμανία είναι πειθαρχημένη ομάδα και τα έχει πάει πολύ καλά τους τελευταίους μήνες. Διαθέτει κάποιους εξαιρετικούς νεαρούς παίκτες και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι σε αυτό το επίπεδο. Βλέπω ότι οι παίκτες μου, πλέον, καταλαβαίνουν καλύτερα αυτά που τους ζητάω και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό», σχολίασε ο Ρεμπρόβ.
Στο τελευταίο φιλικό με τη Μολδαβία αποχώρησε με πρόβλημα στον αστράγαλο ο Μικολένκο. Μπορεί να μην ήταν πάνω στο προηγούμενο τραύμα του, αλλά τελικά δεν θα είναι διαθέσιμος για την πρεμιέρα. Άλλα προβλήματα για τους Ουκρανούς δεν αναφέρονται. Φαβορί για να τον αντικαταστήσει στην ενδεκάδα είναι ο Ζίντσενκο.
Η αποστολή της Ουκρανίας
Τερματοφύλακες: Γκεόργκι Μπουσάν (Ντινάμο Κιέβου), Ανατόλι Τρουμπίν (Μπενφίκα), Αντρέι Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης)
Αμυντικοί: Μίκολα Ματβιγένκο (Σαχτάρ), Γιεβγκέν Κονόπλια (Σαχτάρ), Βαλέρι Μπόνταρ (Σαχτάρ), Ολεξάντρ Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Έβερτον), Ίλια Ζαμπάρνι (Μπόρνμουθ), Ολεξάντρ Σβάτοκ (Ντνιπρό), Μαξίμ Ταλοβέροβ (Λίντσερ), Μπόγκνταν Μιχαϊλιτσένκο (Πολισία)
Μέσοι: Αντρέι Γιαρμόλενκο (Ντινάμο Κιέβου), Μίκολα Σαπαρένκο (Ντινάμο Κιέβου), Βολόντιμιρ Μπράζκο (Ντινάμο Κιέβου), Ταράς Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ολεξάντρ Ζούμπκοβ (Σαχτάρ), Γκεόργκι Σουντακόβ (Σαχτάρ), Ολεξάντρ Ζίντσενκο (Άρσεναλ), Βίκτορ Τσιγκανκόβ (Χιρόνα), Μιχάιλο Μούντρικ (Τσέλσι), Σεργκέι Σιντόρτσουκ (Βέστερλο), Ρουσλάν Μαλινόβσκι (Τζένοα)
Επιθετικοί: Αρτσιόμ Ντόβμπικ (Χιρόνα), Ρομάν Γιαρεμτσούκ (Βαλένθια), Βλαντισλάβ Βάνατ (Ντινάμο Κιέβου)
Προπονητής: Σεργκέι Ρεμπρόβ