Δείτε τα προγνωστικά euro
Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
-
Στατιστικά
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΚΩΤΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
Facts Αγώνα
- Δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024, το οποίο διεξάγεται στη Γερμανία το διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου 2024. Συμμετέχουν 24 εθνικές ομάδες, χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, προκρίνονται στη φάση των νοκ-άουτ.
- Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση 6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και δεν υπερτερεί κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα κριθεί από διαδικασία πέναλτι, αν και εφόσον μετά την αναμέτρηση παραμένουν ισόβαθμες 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής 8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση, εκτός αν η ισοβαθμία αφορά τη διοργανώτρια Γερμανία, τότε θα γίνει κλήρωση.
- 8-3-5 υπέρ της Σκωτίας η μεταξύ τους παράδοση.
- Στα 8/9 τελευταία μεταξύ τους ματς (επίσημα και φιλικά) επιβεβαιώθηκε το G/G.
- Το 2006 συναντήθηκαν για τελευταία φορά οι δύο ομάδες. Τότε, σε φιλικό αγώνα, η Ελβετία επικράτησε 3-1 στη Σκωτία.
- Η πιο πρόσφατη επίσημη μεταξύ τους κόντρα ήταν το μακρινό 1996, όταν στην τελική φάση του EURO η Σκωτία κέρδισε 1-0.
- Τις προηγούμενες 3 φορές που η Σκωτία βρέθηκε σε τελική φάση EURO, δεν κατάφερε καν να σκοράρει στη 2η αγωνιστική, έχοντας απολογισμό 0-1-2. Βέβαια, τις δύο τελευταίες φορές έπαιξε με την Αγγλία (0-2 και 0-0) και την πρώτη με τη Γερμανία (0-2).
- Ποτέ ως τώρα η Σκωτία δεν προκρίθηκε από την φάση των ομίλων σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης (8 Μουντιάλ και 3 EURO).
- Η Ελβετία δεν έχει κερδίσει ποτέ σε 2η αγωνιστική ομίλων Euro. Μετράει μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες.
- Η Ελβετία έχει 6 Under 2,5 στα 8 τελευταία.
- Οι Ελβετοί έχουν περάσει τον όμιλο και στις πέντε τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (δύο Euro, τρία Παγκόσμια Κύπελλα).
- Έξι ισοπαλίες στα 9 τελευταία παιχνίδια της σε Euro μετράει η Ελβετία.
- Ο Ιβάν Κρούζλιακ θα διευθύνει τον αγώνα. Ο Σλοβάκος ρέφερι έχει σφυρίξει σε 33 ματς τη φετινή σεζόν, με απολογισμό 145 κίτρινες κάρτες (4,39 κατά μέσο όρο), 5 κόκκινες (0,15 μ.ό.) και 10 πέναλτι (0,30 μ.ό.).

Τίποτα θετικό δεν είχε στην πρεμιέρα του EURO. Προφανώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίζεις τη Γερμανία στο κουπόνι ΟΠΑΠ, και ειδικά στην έδρα της, αλλά η Σκωτία έφτασε σε σημείο να μην δικαιολογεί καν την παρουσία της στα τελικά της μεγάλης διοργάνωσης. Δεν είναι τόσο το τελικό 5-1, όσο η εμφάνιση. Καμία τελική, μόλις 2 φορές πάτησε με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, άμυνα που δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν.
Γενικώς, παρουσιάστηκε εξαιρετικά αδιάβαστη, κάτι που πλήρωσε με το παραπάνω. Βέβαια, μέσα σε όλα, ήρθε και η αποβολή του Πόρτους πριν την ανάπαυλα, με τον στόπερ της Γουότφορντ να τιμωρείται με απευθείας κόκκινη, κάνοντας πέναλτι, για να φτάσει το σκορ στο 3-0 στο ημίχρονο. Ο Στιβ Κλαρκ προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά στην επανάληψη, τελικά σκόραρε από το… πουθενά με αυτογκόλ η ομάδα του, πετυχαίνοντας το γκολ της τιμής.
Σφοδρή κριτική για τον βαθμό ετοιμότητας της Εθνικής από ΜΜΕ και κόσμο. Στο στόχαστρο βρέθηκε φυσικά και ο ομοσπονδιακός τεχνικός για τις επιλογές του και το γεγονός πως η ομάδα του φάνηκε τρομερά ανέτοιμη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος του αντιπάλου. Πάντως, η πίστη στις ικανότητες των Βρετανών δεν λείπει, τουλάχιστον από τον ίδιο τον Κλαρκ, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε τα λάθη του, στηρίζοντας τους ποδοσφαιριστές του!
Μάλιστα, εξακολουθεί να τονίζει αυτό που έλεγε και πριν από την πρεμιέρα, πως η ομάδα του έχει ως στόχο τους 4 βαθμούς στα προγνωστικά στοιχήματος. Και, κακά τα ψέματα, στα δύο ματς με Ελβετία και Ουγγαρία «έκλεινε το μάτι». Στα πολύ αρνητικά από τον διασυρμό του Μονάχου, ήταν και η μεγάλη διαφορά τερμάτων, κάτι που δεν αποκλείεται να παίξει τον ρόλο της, ειδικά αν η Σκωτία τερματίσει 3η και κριθεί η παρουσία της στα νοκ-άουτ σε ισοβαθμίες, πράγμα διόλου απίθανο.
Τιμωρημένος προφανώς ο κεντρικός αμυντικός Πόρτους, με την UEFA να του ρίχνει «καμπάνα» δύο αγωνιστικών, δεν θα τον «κρεμάσει» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κλαρκ, μιας και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του με το εθνόσημο.
Δεν προέκυψαν άλλες απουσίες, το μεγάλο θέμα δεν είναι άλλο από τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν την ενδεκάδα. Άπαντες πήραν κάτω από τη βάση απέναντι στη Γερμανία, οπότε λογικά θα δούμε και αλλαγές στο αρχικό σχήμα.
Λόγω της τιμωρίας του Πόρτους, η μία δεδομένη αλλαγή θα είναι στο κέντρο της άμυνας, με τον Χάνλεϊ να τον αντικαθιστά. Βάσει των ρεπορτάζ, ο Κρίστι χάνει τη θέση του, με τον ΜακΤόμινεϊ να αναβαθμίζεται σε πιο επιθετικό ρόλο και τον Γκίλμουρ να έρχεται πλάι στον ΜακΓκρέγκορ στη μεσαία γραμμή. Τέλος, δεν αποκλείεται να δούμε τον Σάκλαντ στην κορυφή της επίθεσης, αντί του Άνταμς, που δεν προβλημάτισε ούτε στο ελάχιστο την άμυνα της Γερμανίας.
Η αποστολή της Σκωτίας
Τερματοφύλακες: Ζάντερ Κλαρκ (Χαρτς), Άνγκους Γκαν (Νόριτς), Λίαμ Κέλι (Μάδεργουελ)
Αμυντικοί: Λίαμ Κούπερ (Λιντς), Γκραντ Χάνλεϊ (Νόριτς), Τζακ Χέντρι (Αλ Ετιφάκ), Ρος ΜακΚρόρι (Μπρίστολ Σίτι), Σκοτ ΜακΚένα (Κοπεγχάγη), Ράιαν Πόρτους (Γουότφορντ), Άντοντι Ράλστον (Σέλτικ), Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Γκρεγκ Τέιλορ (Σέλτικ), Κίραν Τίρνεϊ (Σοσιεδάδ)
Μέσοι: Στούαρτ Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Ράιαν Κρίστι (Μπόρνμουθ), Μπίλι Γκίλμουρ (Μπράιτον), Ράιαν Τζακ (Ρέιντζερς), Κένι ΜακΛίν (Νόριτς), Τζον ΜακΓκίν (Άστον Βίλα), Κάλουμ ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), Σκοτ ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Επιθετικοί: Τσε Άνταμς (Σαουθάμπτον), Τόμι Κόνγουεϊ (Μπρίστολ Σίτι), Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), Λιούις Μόργκαν (Ν.Υ. Ρεντ Μπουλς), Λόρενς Σάκλαντ (Χαρτς)
Προπονητής: Στιβ Κλαρκ

Μόνο οι πολύ αισιόδοξοι θα περίμεναν τέτοια εμφάνιση από την Ελβετία στην πρεμιέρα. Η “Nati” κέρδισε πανάξια 3-1 την Ουγγαρία στις αναλύσεις στοιχήματος και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση. Απόλυτα κυρίαρχη στο πρώτο μέρος, προηγήθηκε στο 12’ με τον φορ Ντουά και διπλασίασε τα τέρματά της ακριβώς πριν από τη λήξη του ημιχρόνου με τον Έμπισερ. Οι Ούγγροι μείωσαν στο 66’, όμως ο Εμπολό ήρθε από τον πάγκο και «κλείδωσε» το τρίποντο στις καθυστερήσεις.
Ο Μουράτ Γιακίν αιφνιδίασε, άφησε στον πάγκο τους Αμντουνί και Σατσίρι, όμως δικαιώθηκε απόλυτα για τις επιλογές του. Προτίμησε τον Έμπισερ ως αριστερό wing-back στο 3-4-3, τοποθετώντας ψηλότερα, στην τριπλέτα της επίθεσης, τον Εντόι. Οι δυο τους είναι συμπαίκτες στην Μπολόνια και είχαν αρμονική συνεργασία.
Επιπλέον, ο 49χρονος πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει τον Κουάντουο Ντουά στη θέση του «φουνταριστού» και ο 27χρονος άσος της Λουντογκόρετς τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Στο γκολ του μάλιστα, η Ελβετία άλλαξε 22 φορές την μπάλα, έως ότου αυτή καταλήξει στα δίχτυα. Ο Εμπολό δε, που πέρασε στη θέση του, έγινε ο πρώτος Ελβετός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει και στις τρεις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2020, Μουντιάλ 2022, Euro 2024).
«Είδαμε το παιχνίδι της Σκωτίας με τη Γερμανία. Δεν είναι εύκολο να παίζεις κόντρα στους Γερμανούς στην πρεμιέρα. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις αυτό το πρέσινγκ. Οι παίκτες μου άξιζαν τη νίκη απέναντι στην Ουγγαρία, όμως το ματς της Τετάρτης είναι εντελώς διαφορετικό. Ήταν πολύ σημαντικό το ότι κερδίσαμε το πρώτο μας παιχνίδι. Μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Βέβαια, δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένος με την εικόνα μας στο δεύτερο μέρος, πρέπει να παίξουμε καλύτερα στον αγώνα με τη Σκωτία», ανέφερε ο Γιακίν.
Δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει αλλαγές στην ενδεκάδα ο Μουράτ Γιακίν, αφού το σχήμα που επέλεξε κόντρα στην Ουγγαρία ήταν άκρως λειτουργικό. Ερωτηματικό το τι θα κάνει με τον Σατσίρι. Στα θετικά η επιστροφή του Ντένις Ζακάρια, καθώς ο χαφ της Μονακό έβγαλε κανονικά την προπόνηση και τέθηκε στη διάθεση του 49χρονου τεχνικού. Αντίθετα, ο άσος της ΑΕΚ, Στίβεν Τσούμπερ, συνέχισε το ατομικό πρόγραμμα και δύσκολα θα προλάβει.
Η αποστολή της Ελβετίας
Τερματοφύλακες: Γιαν Ζόμερ (Ίντερ), Γκρέγκορ Κόμπελ (Ντόρτμουντ), Ιβόν Εμβογκό (Λοριάν)
Αμυντικοί: Μανουέλ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκο Ελβέντι (Ντόρτμουντ), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Τορίνο), Φάμπιαν Σαρ (Νιούκαστλ), Λεωνίδας Στεργίου (Στουτγκάρδη), Σιλβάν Βίντμερ (Μάιντς), Σέντρικ Τσέζινγκερ (Βόλφσμπουργκ)
Μέσοι: Γκρανίτ Τσάκα (Λεβερκούζεν), Ντένις Ζακάρια (Μονακό), Μισέλ Έμπισερ (Μπολόνια), Ρέμο Φρόιλερ (Μπολόνια), Αρντόν Τζασάρι (Κλαμπ Μπριζ), Φάμπιαν Ρίντερ (Ρεν), Βενσάν Σιερό (Τουλούζ), Ρενάτο Στέφεν (Λουγκάνο), Στίβεν Τσούμπερ (ΑΕΚ)
Επιθετικοί: Ζεκί Αμντουνί (Μπέρνλι), Μπριλ Εμπολό (Μονακό), Κουάντο Ντουά (Λουντογκόρετς), Νταν Εντόι (Μπολόνια), Νόα Όκαφορ (Μίλαν), Σρντάν Σατσίρι (Σικάγο Φάιερ), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ)
Προπονητής: Μουράτ Γιακίν