Ανάλυση Αγώνα
-
Αποδόσεις
-
Ανάλυση
-
Στατιστικά
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Facts Αγώνα
- Δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2024, το οποίο διεξάγεται στη Γερμανία το διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου 2024. Συμμετέχουν 24 εθνικές ομάδες, χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι, προκρίνονται στη φάση των νοκ-άουτ.
- Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση 6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και δεν υπερτερεί κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα κριθεί από διαδικασία πέναλτι, αν και εφόσον μετά την αναμέτρηση παραμένουν ισόβαθμες 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής 8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση, εκτός αν η ισοβαθμία αφορά τη διοργανώτρια Γερμανία, τότε θα γίνει κλήρωση.
- Οι δύο χώρες έχουν κοντραριστεί σε επίσημο ματς τέσσερις φορές. Για τα προκριματικά του Euro 2016, η Σλοβακία έμεινε αήττητη κόντρα στην Ουκρανία (0-1 εκτός, 0-0 εντός) αφήνοντάς την από κάτω στον όμιλο (2η η Σλοβακία, 3η η Ουκρανία). Το 2018 για το Nations League οι Ουκρανοί πήραν το… αίμα τους πίσω τερματίζοντας πρώτοι (3οι οι Σλοβάκοι στο γκρουπ), αν και τότε επικράτησε ο εκάστοτε γηπεδούχος (1-0 στο Λβιβ, 4-1 στην Τρνάβα).
- Στις δύο μοναδικές δεύτερες αγωνιστικές της Σλοβακίας σε Euro, τη μία επικράτησε της Ρωσίας το 2016 (2-1) και στην άλλη το 2021 ηττήθηκε από τη Σουηδία (1-0).
- Για τη Σλοβακία, το 1-0 επί του Βελγίου ήταν μόλις το 3ο Under σε συνολικά 8 αναμετρήσεις σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
- Η Ουκρανία έχασε και τα 2 τελευταία της παιχνίδια στην τελική φάση της διοργάνωσης, δεχόμενη συνολικά 7 γκολ και 3+ σε καθένα από αυτά (3-0 από τη Ρουμανία, 4-0 από την Αγλλία).
- Η Ουκρανία έχασε τα 2 από τα 3 τελευταία της ματς, όσα είχε χάσει στα αμέσως 14 προηγούμενα σε όλες τις διοργανώσεις. Αμφότερες οι ήττες σημειώθηκαν τον Ιούνιο και η τελευταία φορά που γνώρισε 3 ήττες τον συγκεκριμένο μήνα ήταν το 2020.
- Τον αγώνα ορίστηκε να διευθύνει ο Μάικλ Όλιβερ, που σφύριξε και το Ισπανία – Κροατία 3-0, χωρίς να αποβάλει (ως όφειλε) τον Ρόδρι στη φάση του πέναλτι των Κροατών. Ο Άγγλος ρέφερι έχει διαιτητεύσει 35 συνολικά ματς τη φετινή σεζόν, δείχνοντας 144 κίτρινες κάρτες (4,11 κατά μέσο όρο), 7 κόκκινες (0,20 μ.ό.) και 9 πέναλτι (0,25 μ.ό.).
Δείτε τα προγνωστικά euro

Έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη της πρώτης αγωνιστικής σε αυτό το Euro. Γνωρίζοντας πως το δυσκολότερο παιχνίδι του ομίλου της είχε να το δώσει στην πρεμιέρα, αυτό τη βοήθησε να αγωνιστεί δίχως άγχος. Έτσι λοιπόν κόντραρε στα ίσα το Βέλγιο στο κουπόνι ΟΠΑΠ, «χτύπησε» στις αδυναμίες του αντιπάλου, είχε και την εύνοια της τύχης, βλέποντας δύο τέρματα του Λουκάκου να ακυρώνονται, οπότε όλα λειτούργησαν υπέρ της. Ο Σρανζ πέτυχε το γκολ της ζωής του στο 7’ και έκανε ένα ολόκληρο έθνος να πανηγυρίσει τη σπουδαιότερη νίκη στον θεσμό.
Προφανώς, είναι ακόμα αρχή και η πρόκριση δεν έχει εξασφαλιστεί, όμως έχει κάθε λόγο να ελπίζει. Στην ουσία, χρειάζεται ακόμη έναν βαθμό στα προγνωστικά στοιχήματος για να προκριθεί, έστω και ως 3η. Μπορεί απέναντί της να έχει δύο λιγότερο ποιοτικές ομάδες συγκριτικά με τους Βέλγους, αλλά στον 5ο όμιλο τα πάντα μπορούν να συμβούν, μετά και το 3-0 της Ρουμανίας επί των -θεωρητικά πιο ισχυρών- Ουκρανών.
Ο Φραντσέσκο Καλτσόνα κράτησε χαμηλούς τους τόνους, επισημαίνοντας πως ήταν απλώς μια νίκη και πως υπάρχουν ακόμα δύο ματς. Έτσι και οι ποδοσφαιριστές, μπορεί να πανηγύρισαν το τρίποντο εκείνη τη βραδιά, όμως την επόμενη μέρα μπήκαν με… χαμηλά το κεφάλι στην προπόνηση κοιτώντας την επόμενη αναμέτρηση.
Άπαντες είναι υποψιασμένοι για την επικινδυνότητα του σημερινού αγώνα, κόντρα σε μια ομάδα που θα ψάξει διακαώς αντίδραση. Σημαντικό πως πήραν… ανάσες τις επόμενες ώρες μετά τον αγώνα οι παίκτες που καταπονήθηκαν περισσότερο, προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμοι για το ματς κόντρα στην Ουκρανία.
Ο Καλτσόνα έχει κάθε λόγο να μην αλλάξει κάτι στη βασική του ενδεκάδα, από τη στιγμή που άπαντες απέδωσαν πολύ καλά στη νίκη απέναντι στο Βέλγιο. Παρά το χτύπημα στο κεφάλι για τον Χάντσκο σε προσπάθειά του να σώσει σίγουρο γκολ πάνω στη γραμμή (στη φάση που συγκρούστηκε με συμπαίκτη του), είναι στο 100% για να δώσει ακόμα μία μάχη.
Η αποστολή της Σλοβακίας
Τερματοφύλακες: Ντουμπράβκα (Νιουκάστλ), Ρόντακ (Φούλαμ), Ράβας (Νιου Ίνγκλαντ)
Αμυντικοί: Πέκαρικ (Χέρτα), Σκρίνιαρ (Παρί Σ.Ζ.), Γκιομπέρ (Σαλερνιτάνα), Χάντσκο (Φέγενορντ), Βάβρο (Κοπεγχάγη), Ντε Μάρκο (Χατά), Όμπερτ (Κάλιαρι), Κόσα (Σπ. Τρνάβα)
Μέσοι: Κούτσκα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Ντούντα (Βερόνα), Χροσόφσκι (Γκενκ), Λομπότκα (Νάπολι), Μπέρο (Μπόχουμ), Μπένες (Αμβούργο), Ρίγκο (Μπάνικ Οστράβα)
Επιθετικοί: Μποζένικ (Μποαβίστα), Χάρασλιν (Σπάρτα Πράγας), Σούσλοβ (Βερόνα), Σρανζ (Σλ. Πράγας), Στρέλετς (Σλ. Μπρατισλάβας), Ντούρις (Άσκολι), Τούπτα (Σλόβαν Λίμπερετς), Σάουερ (Φέγενορντ)
Προπονητής: Φραντσέσκο Καλτσόνα

Χειρότερη πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Ήταν το φαβορί με τη Ρουμανία, όμως έκανε κάκιστη εμφάνιση, ηττήθηκε δίκαια με 3-0 στις αναλύσεις στοιχήματος και βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο. Το μόνο θετικό είναι ότι κανένας δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Ο Ρεμπρόβ θα μπορούσε να πάρει την ευθύνη πάνω του, όμως οι παίκτες φρόντισαν να την αναλάβουν οι ίδιοι.
Μετά το τέλος του αγώνα, του ζήτησαν να βγει από τα αποδυτήρια, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ τους για το τι πήγε στραβά και η εμφάνιση ήταν τέτοια. Ο Λούνιν δήλωσε υπεύθυνος για το πρώτο γκολ, ενώ η «συζήτηση ήταν πολύ έντονη», σύμφωνα με τον Μαλινόβσκι.
Όπως και να έχει, πέρα από τις αμυντικές της αδυναμίες, για ακόμα μία φορά φάνηκε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και στα τελειώματα, καθώς μόνο ο Ντόβμπικ δείχνει να βρίσκει μόνιμα εστία, τη στιγμή που ο Μούντρικ συνεχίζει μεν να είναι πολλές φορές σε καλή θέση, αλλά πάντα να στέλνει την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Με κατοχή στο 71%, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ της σε τελική φάση Euro, σίγουρα θα έπρεπε να είχε κάνει κάτι παραπάνω. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλο κίνητρο, προκειμένου αρχικά να υπάρξει βελτίωση και στη συνέχεια το θετικό αποτέλεσμα, που θα την κρατήσει στην κούρσα της πρόκρισης μέχρι την τελευταία αγωνιστική.
«Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ήττα από τη Ρουμανία. Πάντα θεωρούσα δυνατή ομάδα τη Σλοβακία και κάνοντας την ανάλυσή μας, είδαμε και πόσο πειθαρχημένη είναι. Έτσι κέρδισε το Βέλγιο. Τη σεβόμαστε πολύ. Αναλύσαμε και τα λάθη μας και όλοι θα δείξουν πολύ μεγαλύτερη θέληση τώρα. Η προηγούμενη εμφάνιση ήταν ψυχρολουσία για εμάς και θα εμφανιστούμε καλύτεροι. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το προηγούμενο παιχνίδι και να δείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας, αλλά και το πραγματικό μας επίπεδο», σχολίασε ο Ρεμπρόβ.
Το ατομικό του πρόγραμμα συνέχισε ο αμυντικός Μικολένκο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητας που θα δείξει στην τελευταία προπόνηση πριν το ματς. Σύμφωνα με τον Ρεμπρόβ εκείνη θα είναι και η πρώτη του με την ομάδα, βγάζοντας όλο το πρόγραμμα, στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, ο Ζίντσενκο θα επιστρέψει στη μεσαία γραμμή, καθώς αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στα αριστερά της άμυνας, ενώ το κέντρο στερήθηκε της εμπειρίας του.
Η αποστολή της Ουκρανίας
Τερματοφύλακες: Γκεόργκι Μπουσάν (Ντινάμο Κιέβου), Ανατόλι Τρουμπίν (Μπενφίκα), Αντρέι Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης)
Αμυντικοί: Μίκολα Ματιβένκο (Σαχτάρ), Γιεβγκέν Κονόπλια (Σαχτάρ), Βαλέρι Μπόνταρ (Σαχτάρ), Ολεξάντρ Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Έβερτον), Ίλια Ζαμπάρνι (Μπόρνμουθ), Ολεξάντρ Σβάτοκ (Ντνιπρό), Μαξίμ Ταλοβέροβ (Λίντσερ), Μπόγκνταν Μιχαϊλιτσένκο (Πολισία)
Μέσοι: Αντρέι Γιαρμόλενκο (Ντινάμο Κιέβου), Μίκολα Σαπαρένκο (Ντινάμο Κιέβου), Βολόντιμιρ Μπράζκο (Ντινάμο Κιέβου), Ταράς Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ολεξάντρ Ζούμπκοβ (Σαχτάρ), Γκεόργκι Σουντακόβ (Σαχτάρ), Ολεξάντρ Ζίντσενκο (Άρσεναλ), Βίκτορ Τσιγκανκόβ (Χιρόνα), Μιχάιλο Μούντρικ (Τσέλσι), Σεργκέι Σιντόρτσουκ (Βέστερλο), Ρουσλάν Μαλινόβσκι (Τζένοα)
Επιθετικοί: Αρτσιόμ Ντόμπβικ (Χιρόνα), Ρομάν Γιαρεμτσούκ (Βαλένθια), Βλαντισλάβ Βάνατ (Ντινάμο Κιέβου)
Προπονητής: Σεργκέι Ρεμπρόβ